Om kampagnen

Der mangler fokus på mænd og kræft

12 mænd diagnosticeres med prostatakræft hver dag. 3 mænd dør af sygdommen hver dag. Mere end 45.000 mænd er i behandling.

Derfor sætter vi fokus på mænd og prostatakræft.

Hvad gør vi

Vi samler midler ind til mere forskning i prostatakræft. Midlerne overdrages til Kræftens Bekæmpelse til det formål

Vi beder om din hjælp

Du kan støtte ved at købe et støtteprodukt, donere et beløb eller købe billet til det store Støtteshow på Det Kongelige Teater

Vi samarbejder med

‘Let Røven’ kampagnen sætter fokus på mænd og kræft og støttes af PROPA, Prostatakræftforeningen

Hvorfor denne kampagne?

Vort søsterselskab Forlaget Fortuna har siden 2008 samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse under deres ‘STØT Brysterne’ kampagne og har siden 2014 indsamlet mere end 1,6 mio. kr.

NU er tiden kommet til også at have en indsamlingskampagne, der fokuserer på mænd. Valget er faldet på prostatakræft, der rammer lige så mange mænd, som brystkræft rammer kvinder.

Lad os fortælle mere

Svært ved at komme til lægen

Der findes i dag stort set ingen indsamlingskampagner til fordel for mænd og kræft. Det vil jeg gerne være med til at ændre på.

‘Let Røven’ er en kampagne, der springer af det faktum samt, at sygdom ofte ikke er noget mange mænd taler om. De har samtidig svært ved at komme til lægen, hvilket bidrager til den manglende italesættelse og tabuisering.

Utallige er de opfordringer mænd ellers får fra deres hustru eller andre nære om at gå til lægen, men mændene kommer ikke rigtigt afsted.

Men hvorfor er det så svært for mænd at komme til lægen? Det er der flere grunde til. Der er for nogle tale om reel frygt for en diagnose, som kan føre til tanken om tab af maskulinitet og/eller, at andre kan opfatte manden som svag.

Mange mænd identificerer sig via deres præstationer og deres job, og med udsigt til ikke at kunne præstere, sættes der lighedstegn til tab af identitet, og det kan afholde manden fra at gå til lægen.

Andre har en bagatelgrænse, som – i andres øjne – virker helt urimelig høj.

Endvidere er der den systemiske faktor, som nok er ret overset, nemlig om hvordan vi har indrettet vores sygehusvæsen. Det virker besværligt og meget tidskrævende at skulle gå til lægen med megen ventetid, som sættes lig med spildtid, og det opfattes ikke særligt effektivt.

Da mange mænd samtidig har den opfattelse, at de har travlt i hverdagen, anses spildtid for irriterende, og det er medvirkende til, at besøget hos lægen udskydes.

Samtidig er mænd ret gode til ikke at gå rundt og bekymre sig og ‘føle’ hele tiden, og så længe det ikke direkte hæmmer manden, ja så kan han godt ‘glemme’ nødvendigheden af at skulle gå til lægen.

Fordi det nytter

Vær modig

Det skal derfor – lidt provokerende sagt – nærmest bløde ud ad alle kropsåbninger, førend der virkelig sker noget, og så kan det meget ofte være med et resultat, der kunne være en hel del bedre, hvis manden var kommet til lægen tidligere! Kort sagt: Var kommet i tide!

En læge i almen praksis fortalte mig engang noget tankevækkende om mænd og deres gåen-til-lægen mønster. Han fortalte, at mange mænd i hans praksis havde den forestilling, inden de kom til ham, at det de evt. fejlede, ikke var så slemt. Omvendt, når de gik fra hans praksis, forestillede de sig til gengæld, at det, de fejlede, var langt værre, end det i realiteten var.

Min inderlige opfordring skal derfor lyde:
Vær modig: ‘Let Røven’ og kom til læge i tide, hvis du er syg, har symptomer eller har nogen i din familie, der er eller har været ramt af prostatakræft! – Det nytter!

Du vil dermed vise, at du tager ansvar for dit eget liv og helbred og, at dine nære relationer betyder noget for dig. Du bliver et flot eksempel for dem og en rollemodel for andre mænd.

Jeg kan kun sige, at det vil give dig respekt og så megen omsorg og kærlighed fra din partner og andre, som du nok ikke forestiller dig, og du vil på ingen måde blive opfattet som svag. Du vil samtidig sikkert også føle, at du også er vokset som menneske.

Kampagnen ‘Let Røven’ har derfor 2 formål. 1: at indsamle støttemidler til fordel for forskning i prostatakræft og 2: at sætte fokus på at komme til lægen i tide, hvis du er syg, har symptomer eller nogle i din familie er eller har været ramt af prostatakræft.

Det kan redde liv – mange liv – og livskvalitet.

TAK! for at du læste med her og TAK! for din støtte.

Frank Guldhammer
Forlagsdirektør, igangsætter af kampagnen ‘Let Røven’

Derfor er det vigtigt

– Svend Erik Bodi

– Poul Erik Andersen

– Peter Ladegaard

Min inderligste og dybtfølte

TAK!

TAK!

Med det storstilede GallaShow lykkedes det at indsamle 389.000 kroner og sende en donation på 200.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse øremærket til mere forskning i prostatakræft, hvilket fremgår af det revisorgodkendte, endelige regnskab, der er indsendt til Civilstyrelsen d. 30. april 2023.

Tak! til alle kunstnere, artister, Det Kongelige Teater, alle samarbejdspartnere og frivillige hjælpere og en særlig, personlig Tak! til de 2 fremragende værter Julie Berthelsen og Amin Jensen for jeres velvilje og ægte engagement til at få kampagnen og GallaShowet til at lykkes.

Tak! til ‘vor’ internationale pianist, canadiske Steve Barakatt for en fantastisk optræden og til de særligt inviterede, udenlandske gæster bla. fra den canadiske ambassade.

En helt speciel og særlig Tak! fra mit hjerte til Sada Vidoo og Sol Quito for jeres uvurderlige medvirken til at arrangere GallaShowet og få det til at blive en fantastisk oplevelse for publikum og medvirkende. Verdensklasse!

Tak! til PROPA Prostatakræftforeningen, sponsorer, alle der har ydet støttebeløb, købt kampagneprodukter, købt billetter til GallaShowet samt tak til alle, der har talt positivt om kampagnen og været med til at sprede budskabet og deltaget i debatten og til alle, der har fulgt os på de sociale medier og har kommenteret og delt vore opslag. Tak! til SE & HØR for at LIVE-streame GallaShowet.

Tak! til de mange læger i almen praksis, speciallæger og forskere, som generøst har delt deres viden, erfaring og indsigt i prostatakræft med mig og kampagnen.

Tak! til alle i mit netværk, store som små, for alle jeres input, gode råd, deltagelse, hjælp og venlige imødekommenhed overfor såvel mig som kampagnen.

En særlig varm og stor Tak! til de 3 modige mænd, Svend Erik Bodi, Poul Erik Andersen og Peter Ladegaard, som hver især har delt deres personlige fortællinger om deres liv og erfaringer med sygdommen.

Ikke uden en eneste af alle jer var kampagnen blevet en realitet og succes.

Af hele mit hjerte TAK!

Frank Guldhammer
Founder/CEO af kampagnen ‘Let Røven’